Riool verstopt, wie betaalt dat?  

Is uw rioolput verstopt, is er een verstopping in de afvoer of is de rioolput in uw straat verstopt? Dan wilt u dit probleem natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Helaas zitten ook aan een verstopping in de afvoer of verstopte rioolput kosten aan verbonden. Daarom wilt u het liefst van tevoren weten of u die kosten zelf moet betalen. Als het uw eigen huis is klinkt dit misschien logisch, maar wat nou als u in een appartement woont? Zijn dit de kosten van de huurder of kosten van de verhuurder? U kunt de kosten in sommige gevallen ook verhalen op de gemeente. Lees dit artikel om erachter te komen hoe dit precies zit.   

Er zijn dus een aantal verschillende vervelende situaties waar u in kan zitten. Hieronder lichten we een aantal situaties uit.   

Gemeente of particulier? 

Is jouw rioolput verstopt? Vervelend! Het riool is te verdelen in twee delen: het gemeentelijk en het particulier gedeelte. Als de verstopping zich bevindt in het gemeenteriool zal de gemeente moeten betalen. Denk hierbij aan dat bijvoorbeeld rioolput in de straat is verstopt. U moet dan wel een melding maken bij de gemeente dat de rioolput in de straat verstopt is. Het is dus niet mogelijk om dit achteraf nog te declareren bij de gemeente. Maar wanneer is er sprake van het gemeenteriool en wanneer van uw eigen riool? U kunt in ieder geval stellen dat als u buren ook last hebben van verstopping, het hoogstwaarschijnlijk een verstopping in het gemeenteriool is. In tegendeel tot verstopping in de afvoer bij u thuis.  

Verstopte riolering in een appartement 

In een appartement is er meestal sprake van een Vereniging van Eigenaren. In de splitsingsakte van het gebouw staat over het algemeen welke kosten aan het pand voor rekening zijn voor de VvE en welke kosten individueel betaald moeten worden. Wanneer er een verstopping in de afvoer is of dat het rioolput verstopt is, raden we je aan om te kijken wie er verantwoordelijk voor is. Voor je het wee is de verstopping in de afvoer weer opgelost. 

putinspectie

Waarom is mijn riool verstopt? 

Er zijn een aantal zaken waarom een riool verstopt kan raken. In het riool van de gemeente kan dit bijvoorbeeld al gebeuren bij een ophoping van bladeren door de hoeveelheid vallende bladeren in de herfst. De rioolput is verstopt. Ook zand kan de boosdoener zijn bij bijvoorbeeld werkzaamheden. Bij u thuis kan een verstopte gootsteen veroorzaakt zijn door etensresten of ophopingen van vet. Ook haren in doucheputjes of te veel wc-papier in de riolering kunnen ervoor zorgen dat de rioolput verstopt raakt. 

Kosten huurder of verhuurder bij een verstopping van de afvoer? 

Als het een kleine verstopping betreft, zoals de verstopping in de afvoer wordt er van de huurder verwacht dat hij dit eerst zelf probeert op te lossen. Dit kan door middel van een simpele ontstopper, of een verstopping ontstoppingsmiddel. Lukt dit niet, dan kan hij een loodgietersbedrijf in huren. Vaak is in het huurcontract vastgelegd of de huurder de kosten zelf moet betalen. Dit is vaak wel het geval als het veroorzaakt is door de huurder zelf. In het geval van bijvoorbeeld een verstopte wc komt dit door de huurder zelf. Een verstopte goot op het balkon ligt dan weer wat anders. Daarnaast is er vastgelegd in de wet dat de huurder kleine reparaties zelf moet uitvoeren aan de woning. Het hangt dus ook af van de grootte van de klus. Kijk goed in uw huurcontract wat uw afspraken zijn, of overleg even met de verhuurder.   

Verstopt riool oplossen?  

Een verstopping in de afvoer, rioolput in de straat verstopt of de verstopte rioolput is altijd vervelend. Weet je niet wat je er mee aan moet? Schakel dan VDV Cleaning in. VDV is specialist in rioolreiniging en renovatie. We zijn een onderneming met meer dan 50 jaar ervaring en kunnen u dus snel en vakkundig helpen.  

Daarnaast hebben we een 24-uurs hulpdienst voor het ontstoppen van het riool, want het riool gaat altijd door! Dit kan op elk moment van de dag gebeuren en daarom zijn we altijd bereikbaar. Wilt u meer informatie, of contact opnemen? Dat kan hier.  

Projecten

Vestigingen van de vandervalk+degroot groep

Vestiging NederlandBelgië Vandervalk + degroot
NederlandBelgië

Innovatief

ONDERGRONDS

 

Facebook VDV cleaning
Twitter VDV cleaning
Linkedin VDV cleaning
Youtube VDV cleaning

Sitemap

google translate

Put inspectie Antwerpen

Moeskroen Wallonië

Asiadoc

Project Antwerpen

VDV Cleaning

imagesFrans
NLFR
Privacy Statement