Hoe werkt het riool?  

In Nederland ligt circa 126.00 kilometer riolering. Elke bewoner in Nederland is aangesloten op dit riool. In elk huis loopt er water uit de kraan, wat weer net zo makkelijk wegstroomt. Maar hoe dit precies werkt? Dat kunt u hieronder lezen.  

De werking van het riool  

Water dat wegloopt uit bijvoorbeeld de gootsteen, de douche of het toilet komt in het riool terecht. Dit water komt vervolgens via het riool bij de waterzuivering. Niet alleen dit water gaat het riool in. Ook regenwater gaat via de regenpijp het riool in.  

Het afvalwater en regenwater afvoeren gaat via de openbare ruimte. Onder de weg liggen de buizen voor dit water, de riolering. Er zijn vaak aparte buizen voor regenwater en afvalwater maar soms gaat dit ook via het afvalwater. 

Soorten riolering 

Er zijn verschillende soorten riolering. Dit verschilt waar u woont. Woont u bijvoorbeeld in een nieuwbouwwijk of juist in een oude buurt in het centrum? Dan kan het riool verschillen.  

Gescheiden riolering 

Een gescheiden riolering heeft twee verschillende buizen. De ene buis is voor het afvalwater en het andere is voor het regenwater. Het vieze afvalwater gaat naar de rioolwaterzuivering. Het vele malen schonere regenwater dat van daken en straten afkomt, gaat niet naar de rioolwaterzuivering. Het water laat men of in de grond zakken, of loost men op oppervlaktewater. 

In nieuwbouwwijken ligt meestal een gescheiden riool.  

Gemengde riolering  

Een gemengd riool voert het afvalwater samen met het veel schonere regenwater tegelijk af naar de rioolzuivering. Dit mengt in het riool. Als er veel regen is geweest, verdunt het afvalwater. Daarnaast kan een gemengd riool overlopen tijdens een flinke hoosbui. Hierdoor komt er ook vies afvalwater in de natuur terecht.  

In Nederland is op dit moment twee derde van de riolering gemengd. De gemeneente kan het riool aanpassen, door het om te vormen tot een gescheiden riool.  

Wilt u weten wat u voor riool heeft? Dat kunt u eenvoudig opvragen bij de gemeente.  

Onderhoud van de riolering  

Het is belangrijk dat het riool goed onderhouden wordt. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het riool. Ze kunnen verschillende zaken uitvoeren om het riool goed te houden.  

Ten eerste kunnen ze renovatie uitvoeren. Dit kan als er beschadiging is in het riool. Er zijn veel verschillende mogelijkheden bij het renoveren van het riool. 

Daarnaast moet het riool soms ook gereinigd worden. Soms moet het riool daarbij ook ontstopt worden. Voor rioolreiniging worden vaak speciale voertuigen gebruikt.  

Als er vaak problemen met het riool zijn, dan kunt u kiezen voor een rioolinspectie. Hierbij wordt de staat van uw riool bekeken. Ook wordt er gekeken naar mogelijke problemen in het riool.  

Problemen met uw riolering?  

Heeft u problemen met uw riolering, of wilt u onderhoud uitvoeren? Schakel dan VDV Cleaning in. Wij zijn specialist in onder meer rioolreining en renovatie, en al sinds 2003 actief op de Belgische markt. We werken veilig, vertrouwd en met vakmanschap. Zo weet u zeker dat het goed geregeld wordt. 

Aarzel niet en neem contact met ons op . Telefonisch zijn we natuurlijk ook te bereiken. Kijk voor het telefoonnummer en onze contactgegevens even hier >> contact.  

Projecten

Vestigingen van de vandervalk+degroot groep

Vestiging NederlandBelgië Vandervalk + degroot
NederlandBelgië

Innovatief

ONDERGRONDS

 

Facebook VDV cleaning
Twitter VDV cleaning
Linkedin VDV cleaning
Youtube VDV cleaning

Sitemap

google translate

Put inspectie Antwerpen

Moeskroen Wallonië

Asiadoc

Project Antwerpen

VDV Cleaning

imagesFrans
NLFR
Privacy Statement